Deze website is bedoeld om onze leden te informeren over de actuele stand van zaken

Opmerkingen zijn welkom

In Memoriam: Erelid Rien van Rossum

Op maandag 10 april jl. overleed ons erelid Rien van Rossum op 77-jarige leeftijd. Rien was één van de grondleggers van de tafeltennissport in Maas en Waal. Hij heeft door zijn jarenlange inzet in het verenigingsleven anderen de mogelijkheid gegeven om te doen wat ze leuk vinden.
 
Bij de oprichting van Tik Hard op 12 juni 1975 had Rien al een vrijwilligerstaak. Hij werd onderlinge competitieleider. Daarnaast trad hij ook direct toe tot het bestuur van de Maas en Waalse Tafeltennis Bond. Iets wat hij bijna 40 jaar heeft volgehouden. Hier is hij tijdens het 40-jarig bestaan van de bond voor gehuldigd. Een passende beloning voor zijn jarenlange inzet voor het tafeltennis in Maas en Waal, was dan ook het erelidmaatschap.
 
Rien was een eigenzinnige bestuurder, die met zijn humor en relativeringsvermogen tijdens vergaderingen spanningen weg kon nemen. Al kon hij soms bij enkelen ook het tegenovergestelde bereiken. Te allen tijde kon je op Rien rekenen. Eigenschappen als trouw en gemeenschapsmens waren onlosmakelijk met hem verbonden.
 
Binnen Tik Hard richtte Rien zich al snel op de jeugd. Samen met andere Tik Harders heeft hij jarenlang tafels opgezet waardoor alles voor de jeugdtraining op tijd klaar stond. Ook nam hij graag een jeugdteam onder zijn hoede. Als de jeugd dan eenmaal gesetteld was in de Volvo, kon er koers gezet worden richting verenigingen in het Land van Maas en Waal.
 
Op latere leeftijd nam Rien wat meer afstand van de jeugd. Trots was hij toen we de Open Wamelse Tafeltenniskampioenschappen voor de jeugd naar hem vernoemden; De ‘Rien van Rossum Cup’. Op zondagochtend keken de senioren van nu vol bewondering naar Rien, terwijl ze met een ferme handdruk een beker kregen voor hun prestaties. In de middag organiseerde hij de Open Wamelse Tafeltenniskampioenschappen voor senioren. Dit werd door Rien gedaan vanuit het oogpunt van de toeschouwers. ‘Wat is er nu mooier dan een finale waarin de twee sterksten tegen elkaar uitkomen?’ Met de hand uitgewerkte schema’s en planningen, gingen eraan vooraf om het publiek de finale te geven waarnaar uitgekeken werd. En zo geschiedde het dan ook op de dag van het toernooi.
 
Op sportief vlak heeft Rien zijn sporen zeker verdiend. Hij was een fenomeen. Jarenlang dartelend als een ballerina achter de tafel. Als jong broekie kon je pas van Rien winnen wanneer je meerdere keren tegen hem had gespeeld. Maar zelfs dan kon de oude meester trucs uit de kast halen waar je als tegenstander flink van onder de indruk was. Riens broekje werd regelmatig in de hoogte gehesen en ook de zakdoek kon als afleiding fungeren. Voordat je dan weer in je concentratie was, en door had hoe je ook al weer tegen zijn anti-rubber moest spelen, kon het zomaar zijn dat de set alweer voorbij was.. In het voordeel van Rien uiteraard. Dat ervaarden ook twee Tik Harders toen zij tegen Rien in de finale stonden van de clubkampioenschappen. Het was twee keer de ervarenheid en geslepenheid die aan het langste eind trok. Hierdoor werd Rien, op latere leeftijd, als clubkampioen gehuldigd. Deze prestatie wist hij echter in perspectief te plaatsen door de opmerking: ‘De club is in verval, als ik op mijn leeftijd nog de titel kan winnen’.
 
Rien was naar eigen zeggen de enige die zowel van Bettine Vriesekoop als Harm Wiersma kon winnen. Daarbij zou Harm echter wel moeten gaan tafeltennissen en Bettine moeten gaan dammen. Die opmerking volgde overigens pas nadat velen hun eerste reactie al klaar hadden en aangaven dat het hem nooit zou lukken.
 
Rien was een uniek persoon. Wij hebben genoten van zijn verhalen en gevleugelde uitspraken. Soms cynisch of op het randje, maar vaak hilarisch. Als Rien de slappe lach kreeg dan begon zijn hele lichaam te schudden en kon hij er bijna niet mee stoppen. Dat werkte aanstekelijk. Hij sprak vol trots over het jaar dat hij prins carnaval was. De uitspraak dat zijn schoonmoeder geen kinderen kon krijgen, zal velen van jullie bekend voorkomen.
 
Mooie verhalen zijn er ook over de tijd dat hij langs de deur ging als meteropnemer. In zijn laatste functioneringsgesprek, aan de vooravond van weer een nieuwe reorganisatie bij de PGEM, vroeg zijn baas welke ambitie hij nog had. ‘Directeur worden’, was het gevatte antwoord van Rien. Zo ver is het niet gekomen. Op zijn 55ste stopte Rien met werken. Hij kreeg toen nog meer tijd om thuis in de tuin te werken, zijn hobby’s uit te oefenen en vrijwilligerswerk te doen. Als tuinman actief op basisschool de Laak, kaartjes verkopen met carnaval, sjouwen in het VTC en de opstelling omroepen bij Unitas. Een stukje fietsen, een kaartje leggen of een potje dammen. Rien was actief in de Wamelse gemeenschap. In 1998 werd hij door carnavalsvereniging De Oude Gierpont dan ook terecht benoemd tot verdienstelijk Wamelnaar.
 
Rien was erg geïnteresseerd in de geschiedenis van onze streek. Hij las daar graag over. Opvallend daarbij was dat zijn bril met het lezen omhoogging en dat hij ook steeds meer letterlijk met zijn neus in de boeken zat.
 
Met Tik Hard gaan we jaarlijks op kamp. Rien is lang mee geweest. Ondanks het feit dat hij de oudste was, deed hij aan alles mee. ’s Morgens was hij de eerste die opstond. Zich fluitend voorbereidend op een flinke ochtendwandeling terwijl de jonkies zich nog eens omdraaiden. Ook met het Schlagerfestival had Rien bij ons vaak een cruciale rol, bijvoorbeeld als Sugar Rien Hooper in een knalroze jurk met een kaal hoofd. En dan waren er nog de contacten met het Poolse kindertehuis in Lubsko. Een bijzondere tijd waaraan Rien dierbare herinneringen over heeft gehouden.
 
Het leven ging echter niet altijd over rozen. Een stuk levensvreugde raakte Rien kwijt na het overlijden van twee dierbare familieleden. Ook zijn gezondheid ging achteruit. Ondanks dat het hem steeds meer energie kostte, probeerde Rien nog wel bij Tik Hard te komen. Hij kwam dan wanneer er een voetbalwedstrijd op tv was, zat wat te lezen bij de bar, of liet zijn gezicht zien op een feestavond.
 
Rien heeft veel betekend voor onze vereniging. Al die jaren heeft hij zich ingezet voor het tafeltennis in Maas en Waal. We zijn oprecht blij dat we Rien in 2015, tijdens ons 40-jarige jubileum, hebben kunnen onderscheiden met het erelidmaatschap.
 
In Rien verliezen we een trouw lid, die door zijn grote inzet voor het verenigingsleven bij veel mensen bekend was. Wij wensen zijn familie, vrienden en kennissen de komende tijd dan ook veel sterkte met het verwerken van dit verlies.
 
Rien, bedankt voor alles; het is goed zo.

Bestuur en leden Tik Hard 


 

Mededelingen

Ga terug naar de website.